Als yoga stress geeft: over de leraar / lerares

Yoga wordt normaal gesproken gezien als een hulp bij het managen van stress. Ik kan dat bevestigen: met de juiste docent kan yoga heel emotioneel gezond zijn. Op weg terug naar huis heb ik vaak een grote glimlach op mijn gezicht gehad die er daarvoor zeker niet was.

Maar toch, toen ik me vorige week op mijn eerste serieuze theosofische lezing aan het voorbereiden was, besloot ik NIET naar yoga te gaan. Ik was druk bezig de laatste voorbereidingen te treffen en mijn stress te reguleren: een boek lezen o.a. Ik vermeed de yogales omdat mijn lerares, naast een hele goede gids door ons lichaam, een beetje ‘needy’ is. Is daar een goed Nederlands woord voor?

Ze maakt drukte om mensen die niet op komen dagen, om mensen die niet na afloop een kopje thee mee drinken, om leerlingen die niet van te voren aankondigen dat ze niet komen. Paradoxaal genoeg was dat precies de reden dat ik, onaangekondigd, niet op kwam dagen.

Ik ging niet omdat ik, in mijn gestreste toestand, het idee had dat haar houding me alleen maar nog gestrester ging maken.

Dat is, denk ik maar, de reden dat onthechting zo belangrijk is bij spirituele leraren.

10 gedachten aan “Als yoga stress geeft: over de leraar / lerares”

 1. Het nederlandse woord is ‘behoeftig’, maar daar geven we vaak een andere invulling aan..

  Yogaleraren iha beschouw ik niet als spirituele leraar. Regelmatig wordt het niveau gymleraar nauwelijks ontstegen. Dit is erg kort door de bocht, ik weet het, maar dat is mijn gevoel.

  Als we moeten wachten tot alle yogaleraren onthecht zijn, zal het aantal yogaklasjes drastisch verminderen…

 2. Katinka,
  Stress.IK ga de natuur in.Yoga dient eigenlijk voor iets anders.Dat brengt rust de buitenlucht in de natuur en er is zelfs veel te zien en te bewonderen.Zelfs je gedachten zijn elders.DE NATUUR.
  Groetjes Armand Vanbiervliet

 3. Rita: mijn docente is wel iets boven het niveau ‘gymlerares’ – zij leverde mij bijv. tip een voor mijn lijstje met mindfulness tips.

  Armand: we hebben allemaal onze manieren om te ontstressen. Hatha yoga kan daar bij helpen, los van dat hogere yoga bedoeld is om mensen (uiteindelijk) tot Verlichting te brengen.

 4. Die tip geeft een goede gymleraar ook hoor. Wat ik eigenlijk bedoel, is dat voor hatha yoga de yogaleraar in mijn opinie niet onthecht hoeft te zijn. Slechts bewust aanwezig en weten wat yoga met je doet of kan doen.
  Ik heb in het verleden een tijdje yogalessen gevolgd bij iemand die zichzelf heel spiritueel vind, maar die in mijn ogen voor onthecht zijn nog een lange weg te gaan heeft. Wat niet verhindert dat zij hele goeie tips kan geven…

 5. Zo zie je maar weer dat zelfs de theosofie het niveau van zelftherapie nog niet ontstegen is.
  Wat is iedereen hier nou aan het doen behalve zichzelf beter te voelen? Ieder voor zich en god voor ons allen?
  Wat een slappe hap zeg. Geen wonder dat de wereld een puinhoop is. Dat mag wel, als IK me maar goed voel!

 6. O ik zie dat ik me vergis.
  Het is wel degelijk meer dan zelftherapie, het is Verlichting.
  Wil je de mensen zo snel naar de andere wereld helpen? Ik heb dan toch maar liever nog even het aardse tranendal. Zal toch al niet zo lang meer duren.
  Ben benieuwd of dat voordrachtje over Theo inderdaad een sof werd. Wat een heerlijke kolder, Verlichting. En ze brengt het ook nog alsof ze weet waar ze het over heeft!

 7. Dank voor je reactie! Ik ben zeer vereerd.
  Inderdaad een afglijdende schaal, het is allemaal ikke, helaas ziet men dat niet. Tot de status van god van het eigen universum is bereikt en dan ben je veranderd in een standbeeld dat helemaal nog maar een kant op kan kijken.
  Helaas ziet men ook niet dat we allemaal zo verworden zijn dat die zelftherapie nodig is. Want waarom zou je… tenzij er iets helemaal niet in orde is? Waarom zou je bezig zijn met ego-loos… tenzij je enorm vastgeroeste egos heb?
  Niet alleen verlichting, ook egoloosheid is iets waarover men praat zonder enig idee te hebben wat het is. Als er maar gekakeld kan worden.

 8. Je kakelt anders lekker mee, Merel…

  Natuurlijk is er een relatie tussen zelftherapie en spirituele ontwikkeling, althans dat mag ik hopen voor eenieder die met zelftherapie bezig is. Ego’s zijn over het algemeen enorm vastgeroest, dat is de aard van ego… Een beetje anti-roest erbij kan wonderen verrichten!

Reacties zijn gesloten.