≡ Menu

Yoga wordt normaal gesproken gezien als een hulp bij het managen van stress. Ik kan dat bevestigen: met de juiste docent kan yoga heel emotioneel gezond zijn. Op weg terug naar huis heb ik vaak een grote glimlach op mijn gezicht gehad die er daarvoor zeker niet was.

Maar toch, toen ik me vorige week op mijn eerste serieuze theosofische lezing aan het voorbereiden was, besloot ik NIET naar yoga te gaan. Ik was druk bezig de laatste voorbereidingen te treffen en mijn stress te reguleren: een boek lezen o.a. Ik vermeed de yogales omdat mijn lerares, naast een hele goede gids door ons lichaam, een beetje ‘needy’ is. Is daar een goed Nederlands woord voor?

Ze maakt drukte om mensen die niet op komen dagen, om mensen die niet na afloop een kopje thee mee drinken, om leerlingen die niet van te voren aankondigen dat ze niet komen. Paradoxaal genoeg was dat precies de reden dat ik, onaangekondigd, niet op kwam dagen.

Ik ging niet omdat ik, in mijn gestreste toestand, het idee had dat haar houding me alleen maar nog gestrester ging maken.

Dat is, denk ik maar, de reden dat onthechting zo belangrijk is bij spirituele leraren.