Fijne Kerst – hoe is het met Katinka?

Zoals mijn trouwe lezers zal zijn opgevallen heb ik niet heel trouw geblogd, dit jaar. De voornaamste reden is dat ik bezig ben een boek over karma te schrijven (in het Engels). En ja, het is bijna af. Alleen omdat ik ondertussen bezig ben met het kopen van een huis, en snel hoop te verhuizen, komt het boek niet uit voor maart 2014.

Als je op de hoogte gehouden wil worden, abonneer je dan op dit blog.

Ik hoop, als ik verhuisd ben en het boek uit is, weer regelmatiger op dit blog te schrijven.

Al met al was het een enerverend jaar. Aan het begin van het jaar heb ik meer verdiend dan ik uit kon geven, maar daarna heeft Google het me moeilijk gemaakt. Google heeft dit jaar haar ranking factoren dusdanig veranderd dat ik en veel van mijn collega’s bezoekers en daarmee inkomsten verloren hebben. Ik kom nog steeds rond van wat ik online verdien, en dat is natuurlijk prachtig, maar het toekomstperspectief is niet meer zo rooskleurig als het was. De inkomsten van de afgelopen 18 maanden dragen bij aan dat huis wat ik aan het kopen ben en dat is een zegen. Maar toch, ik ben op zoek naar andere manieren om mijn brood te verdienen.

Wat mijn beoefening betreft: ik heb nu zo’n twee weken achter elkaar dagelijks gemediteerd en ga er vanuit dat ik daar nu zo stabiel in zit dat ik dat vol houd – tenzij ik een gewone baan moet accepteren, dan wordt alles weer anders, ben ik bang.

Het komende jaar wordt ook leuk. Zijne Heiligheid de Dalai Lama komt naar Nederland (vml Rotterdam) en Hamburg en ik zal er beide keren bij zijn. Voor mij is dat de eerste keer dat ik hem in levende lijve mee maak en ik heb er zin in. Lama Zopa komt ook naar ons land en daar zijn de actiefste mensen in het Maitreya Instituut heel blij mee, maar voor mij is het secundair. Ik ben de goede man dankbaar om hoe hij de FPMT opgezet heeft, maar zijn boeken inspireren mij niet altijd even veel.

Z.H. de Dalai Lama is een ander verhaal: waar ik in de war raak vanwege de cultuurclash tussen Tibetaans Boeddhisme en westers leven is het altijd weer Z.H. die me op een werkbaar spoor zet. Aangezien het Maitreya Instituut traditionele Tibetaanse Geshes (gestudeerde leraren) naar het westen brengt, is cultuurclash een constante voor wie in deze traditie traint. Z.H. de Dalai Lama weet die lastige punten keer op keer netjes uit te leggen.

Als laatste, maar voor mij persoonlijk het belangrijkst, hoop ik dit jaar te beginnen met een training tot ‘mindfulness and ethics trainer‘ onder mijn favoriete boeddhistische lekedocent Ondy Willson. Dit is nog niet officieel, aangezien ze niet iedereen toe laat die zich aan meldt, maar ik sta op de lijst.

Zoals jullie zien blijft mijn leven spannend. In mijn hoofd klinkt af en toe de echo van Dr. Phil ‘I want you to get exited about your life’. Nu, spannend is het zeker. Ik wens jullie ook allemaal een leven waar je enthousiast van wordt, en hoop dat financiële, emotionele en fysieke problemen niet te zeer een domper vormen. Mocht dat wel zo zijn: ik wens jullie de kracht om te gaan met wat er ook in je leven speelt en de wijsheid om te weten welke zaken je beter kunt laten en welke om verandering vragen. Geniet van de natuur, de rust van eenvoudig op je ademhaling letten en de glimlach van een kind.

Aangezien ik afgelopen jaar ook niet actief bijgehouden heb wat er bij gekomen is op deze site, bij deze: