Beschermen edelstenen passend bij sterrenbeelden?

Ik ben zojuist een website begonnen waar ik astrologische sieraden verkoop. Hoewel er een duidelijk verband is met mijn spirituele interesses, is dit een commercieel project: iedere keer dat iemand daar iets koopt, krijg ik een percentage van de opbrengst (disclaimer). Overigens is de site gemaakt voor Amerika: Het web is nog iet zo internationaal dat het makkelijk is om verzenden naar Nederland standaard te krijgen.

Maar goed, een van de dingen die ik daar laat zien zijn amuletten gemaakt van halfedelstenen. Dit deed me denken aan iets wat ik deed toen ik begin twintig was: als een vriendin van mij een verjaardag had, ging ik naar de markt, naar een alternatief stalletje, en met ogen dicht selecteerde ik een steen voor haar. Het was zowel een test van mijn gevoeligheid en van de lijsten die die stalletjes hebben waarop staat welke steen bij welk sterrenbeeld hoort.

Het vreemde was: elke steen die ik uit koos bleek precies daar op de lijst te staan waar hij hoorde: bij het sterrenbeeld van mijn vriendin. Ik heb het drie of vier keer geprobeerd en het werkte altijd.

Dus die lijsten zijn ergens op gebaseerd. Ze hebben niet gewoon alle betaalbare stenen willekeurig over de sterrenbeelden verdeeld. Als ze dat gedaan hadden, had ik het niet blind kunnen herhalen. En nee, ik keek niet vooraf naar de lijsten. Ik wist zelfs niets van deze dingen af en ken nog steeds niet de namen van de meeste half edelstenen, laat staan hun astrologische correspondenties.

Ik ben geen expert, want spirituele bescherming is niet zo’n groot punt voor mij.

Dat is op zichzelf al een beetje vreemd. Tenslotte heb ik van het zomer een ochtendvullende lezing over dat onderwerp gehouden voor de Theosofische Vereniging. Die zelfde dag heb ik ook ’s middags een workshop hierover verzorgd. Dat wil zeggen: niet over spirituele bescherming met behulp van stenen, maar aan de hand van kleur.

Hier heb ik gemengde gevoelens over. Aan de ene kant geloof ik, heb ik ervaren, dat zulke dingen uit maken. Ik draag een ring met een gele steen. De kleur heb ik uitgezocht met behulp van de methode die in het hierboven gelinkte artikel beschreven wordt. Maar citrien is ook een steen die bij tweelingen past: mijn zon staat in tweelingen, in mijn horoscoop. Dus ja, ik gebruik dit soort kennis.

Aan de andere kant geloof ik niet dat dit soort dingen bij belangrijke zaken veel uitmaken. Gezondheid, succes, geluk etc. Ik ga er vanuit dat te veel geloof aan dit soort dingen contraproductief kan werken.

Maar ja, ik heb het verschil te duidelijk gevoeld om te ontkennen dat er iets achter zit. Het is alleen minder belangrijk dan werken (om vooruit te komen in het leven), juist eten (om gezond te blijven), naar je emoties en lichaam luisteren, vrienden hebben (om gelukkig te zijn). Ik las bijvoorbeeld recent een verhaal over iemand die nikkel allergie had. Ze had weken met een body piercing rondgelopen die rood was en jeukte. Weken lang. Als je weet dat allergie erger wordt bij elk contact, dan weet je ook dat ze het zich heel moeilijk gemaakt heeft. Ze had die ring af moeten doen zodra ze de jeuk merkte. Maar aangezien ze dat niet heeft gedaan kan ze nauwelijks munten aanraken die nikkel bevatten.

Geen enkele vorm van ‘spirituele bescherming’ kan de gevolgen tegen houden van dingen die we doen zonder het door te hebben, zonder te weten wat goed voor ons is.

Ik denk dat gevoeligheid voor edelstenen bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig is. We hebben er alleen niet allemaal naar leren luisteren. Ik bedoel: als je niet genoeg naar je lichaam hebt leren luisteren om een ring af te doen die jeukt, dan kun je ook niet goed het verschil voelen tussen twee verschillend gekleurde ringen, of een nieuw amulet.

Wat ik zeker weet is dit: er achter komen wat voor jou werkt, wat met jou systeem resoneert, kan je helpen gebalanceerd te blijven. Op die manier kun je bij je ‘centrum’ blijven en niet te veel mee gaan met wat van buiten op je af komt. Met andere woorden: je blijft beter bij jezelf. Dat is de voornaamste reden dat ik die ring met citrien draag. Het is ook de reden dat ik iedereen zou adviseren een amulet te kopen dat bij hun sterrenbeeld past.