Detox Ontgiften: een experiment van een week

Gisteren was ik op ziekebezoek bij een van onze leden van Loge Den Haag van de Theosofische Vereniging. Ondanks tegenslagen en slechte zorg was ze heel vrolijk. Ze had engelenkaartjes bij de hand en stond er op dat ik er ook een voor mezelf zou trekken. Ik trok de kaart van detox en ontgiften: om stress aan te pakken. Nu, ik ben inderdaad vrij gestrest de afgelopen tijd en vind het moeilijk om te ontspannen.

Dus, deze week ga ik mijn eigen versie van ontgiften doen – en hier op Overpeinzende zal ik verslag leggen.

Bij het googlen van het onderwerp merk ik dat er een heleboel commercieel gedoe online staat over ontgiften en detox. Ik raad jullie dus aan om vooral niet op de de advertenties rond dit stuk te klikken.

Aan de ene kant gaat ontgiften over terug naar de natuur, gezonde dingen eten en drinken – aan de andere kant bestaan er allerlei producten die moeten voorkomen dat je daadwerkelijk je levensstijl hoeft aan te passen.

Voor mij gaat deze detox niet over gewicht. Ik vind mijn gewicht prima. Ik vind een sapdieet niet meer dan een iets gezondere versie van een crash-dieeet: Ze werken niet op lange termijn.

Ik doe dit ook niet om mijn huid te verbeteren – mijn rode wangen zijn behoorlijk onder controle tegenwoordig.

Het gaat mij puur om de stress. Aangezien er op dit moment geen objectieve oorzaak te vinden lijkt, zou het mogelijk moeten zijn om het aan te pakken.

Dus ga ik eenvoudig het volgende doen:

  • Een week lang geen Engelse thee (waarschijnlijk langer). Ik ga terug naar mijn oude voorkeur: kruidenthee. Ik drink al geen koffie, dus daar hoef ik niets aan aan te passen.
  • Een week lang geen chocolade. Ik ben chocolade verslaafde geweest, maar het risico om terug te zakken is altijd aanwezig. De laatste tijd ben ik terug bij twee chocolade repen per week. Deze week dus niet. Op langere termijn hoop ik terug te keren naar 100g. per week.
  • Veel groente en fruit. Verse sappen bij AH, fruit salades, gewone salades – allemaal voorverpakt in de supermarkt. Voorverpakt maakt het leven van een alleenstaande zoveel makkelijker.
  • Noten en gedroogd fruit in de salades en als snack ’s avonds. Dit is niet echt een verandering. Let op: de ongezouten noten zijn gezonder dan de gezouten. En je kunt best zonder het zout.
  • Ontbijt en lunch blijft gewoon Nederlands verantwoord volkoren brood met beleg. Het enige dat ik ga veranderen: fruit erbij.
  • Alcohol: ik drink al geen alcohol, dus daar hoef ik niets aan aan te passen.
  • Vegetarisch: ik ben al jaren vegetarisch, dus ook hier hoef ik niets aan te passen. Ik had er voor kunnen kiezen een week lang veganistisch te worden, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat gezond is. Dus kaas en ei blijven onderdeel van mijn voedselpatroon.

De Engelse thee die ik tot vandaag dagelijks dronk is een erfenis uit de tijd dat ik bij mijn Grootmoeder in huis woonde: zij dronk heel erg veel thee. Ze heeft zelfs een jaar in London gewoond toen ze jong was. Ik wist de koffie te vermijden, maar ze heeft met tot Engelse thee bekeerd. Het was te moeilijk te vermijden.

Maar nu ik op mezelf woon is er geen enkele reden om die gewoonte voort te zetten.

Dat was het dieet deel van mijn detox plan. Ik ga me echter ook spiritueel heroriënteren.

De afgelopen maanden heb ik online een heleboel gedaan om de komende maanden genoeg te verdienen online. Dat wil zeggen: ik heb dingen online gezet waar niets spiritueels aan was: het was puur commercieel. Deze week ga ik mij richten op mijn primaire interesse in de wereld van het online publiceren: spiritualiteit in al haar manifestaties.

Tot slot: een dagelijkse wandeling. Sterker nog, laat ik nu maar gaan!