Verleiding, adverteren en zwarte magie…

Een van de voordelen van het hebben van een spiritueel weblog is dat ik af en toe gratis spirituele literatuur opgestuurd krijg. Tot nu toe vooral spirituele fictie. En niet de beste literatuur. Ik heb recent een exemplaar gekregen van ‘The Happy Soul Industry, van Steffan Postaer. Ik heb het in een keer uitgelezen, wat een goed teken is. Zou ik het nog een keer willen lezen? Nee, hoeft niet. Het is een beetje zoals die boeken die van de TV serie ‘Charmed’ zijn afgeleid. Ik lees ze met plezier, maar zou ze nooit hier recenseren.

Waarom maak ik dan toch voor dit boek een uitzondering? Omdat er een centrale vraag gesteld wordt: wat is het kwaad en waar komt het vandaan? Het is een centrale vraag in de Westerse cultuur omdat het antwoord (zoals zo vaak) al in de vraag verborgen zit. Wie naar de wereld kijkt als een gevecht tussen ‘Goed’ en ‘Kwaad’, moet het kwaad bestrijden. Maar als je ongeluk en egoïsme als de voornaamste oorzaken ziet, wordt je reactie ook totaal anders.

Steffan Postaer zit helemaal in het Westerse religieuze paradigma: De hoofdpersonen van zijn boek zijn God, de Duivel en een engel. Het boek speelt zich af aan het eind van de 20ste eeuw (of misschien het begin van de 21ste). God, de Bron van Alles is ook de moeder van de Duivel. Dit is een leuk gnostische versie van de klassieke scheppingsmythe.

In de goddelijke wereld waarin we worden binnen geleid veranderen vormen en mogelijkheden voortdurend. Wonderen zijn gewoon. Verleiding speelt zijn rol. Het centrale thema is dat God een nieuwe manier heeft gekozen om haar boodschap aan de mensen te brengen: adverteren. Wat blijkt: De Duivel heeft bijna volledig monopolie op de advertentie industrie. Die industrie gaat tenslotte over verleiding en hebzucht – twee specialisaties van de klassieke duivel. Was er een tijdje terug niet een advertentie voor ijs waarin de zeven hoofdzonden langs kwamen? Hoe duivels kan het worden?

Wat ik niet zo fijn vind aan het boek is dat alle verantwoordelijkheid uiteindelijk bij God of de Duivel ligt. Normale mensen spelen in dit boek geen rol van betekenis. Maar het boek heeft wel een punt. De advertentie industrie gebruikt geavanceerde psychologische kennis om om ons zover te krijgen zoveel mogelijk to kopen. Of het nu goed is voor de mensheid of niet. Winst is de bottom line. Geld de maat van alle dingen. Dat is onze cultuur en spirituele mensen (en daar vallen ook religieuze mensen onder) overal ter wereld proberen daar niet in mee gesleurd te worden zonder hun eigen financiële situatie negatief te beïnvloeden.

Voor mij is dit misschien wel de moeilijkste vraag van allemaal: wanneer wordt gebruik van kennis misbruik?

Het klassieke theosofische antwoord op die vraag is: motivatie. Motivatie bepaalt of een handeling positief is of negatief. Motivatie bepaalt de richting van groei van individuen. Motivatie is genoeg. Maar effecten tellen ook mee: Oorzaak en gevolg zijn samen de wet van karma.

Blavatsky schreef nogal zwart wit over dit soort zaken. Letterlijk. In een Geheime Leer studiegroep kwamen we tot de conclusie dat haar definitie van zwarte magie was: misbruik van macht. Wat is misbruik volgens haar? Egoïsme. Wat is egoïstisch? Wanneer ons eigen belang erbij komt kijken. Witte magie is dan het gebruik van macht en kennis in het belang van de hele mensheid. Of in Boeddhistische termen die ze vast goed gekeurd zou hebben: het gebruik van macht en kennis in het belang van alle bewuste (sentient) wezens.

Ik heb voorbeelden bekeken van zwarte magie in Blavatsky’s woorden en de meeste vallen onder psychologie in onze hedendaagse terminologie. Dat wil zeggen: zwarte magie misbruikt psychologisch inzicht om mensen pijn te doen of je eigen zin te krijgen. Klinkt dat als adverteren?

Nu ik het her toch over heb: dit is een striktere definitie van zwarte magie dan die van Crowley. Crowley zei dat zwarte magie alleen zwart was als mensen pijn gedaan werd. Advertenties doen mensen niet rechtstreeks pijn, maar ze verleiden ze wel om dingen te doen die uiteindelijk niet goed voor ze zijn, zoals schulden op bouwen.

Dit boek stelt een goede vraag: zouden die zelfde technieken gebruikt kunnen worden om mensen te inspireren juist te leven? Zonder egoïstische motieven? Zonder de wens meer boeken te verkopen, de huur te betalen of zelfs ‘een goed imago’ te krijgen?

6 gedachten aan “Verleiding, adverteren en zwarte magie…”

 1. Katinla,
  Alles is witte magie.Maar sommigen gebruiken het met geen goede bedoelingen en dan kan men spreken van zwarte magie.
  Groetjes.

 2. Ik lees: “Zouden die zelfde technieken gebruikt kunnen worden om mensen te inspireren juist te leven?”
  Technieken nodig hebben? Leven naar een theorie, een systeem, een methode van een ander? Dat is een fraaie manier om elke creativiteit uit een ander te halen zeg.
  Ik lees: “Zonder egoïstische motieven? Zonder de wens meer boeken te verkopen, de huur te betalen of zelfs ‘een goed imago’ te krijgen?”
  Laten we dan eerst eens kijken of we vast kunnen stellen dat ‘het egoïstsich-zijn’ wel zo kwalijk te nemen is… of niet.
  Mijn herdershond, een teef, gaf geboorte aan zeven pups. Kwam er eten gromde en beet ze haar pups alle kanten op, om zelf eerst te kunnen eten.
  Is dat liefdevol, of egoïsme?
  Wat heeft de natuur bedacht? Dat moeder sterk moet zijn en blijven wil ze haar pups überhaupt kunnen [blijven] verzorgen?
  Nog een voorbeeld. Iemand die verliefd is en zijn ‘vlam’ en bos rozen laat bezorgen. Is dat een egoïst?
  Hij laat een bos rozen zeggen: “Ik hou van jou.” Hij wil haar bezitten en doet daar [bijna] alles voor. Laten we maar zeggen ‘veel’. Maar nu is hij niet de enige. Wat nu? Moet hij egoïstisch zijn en tegen anderen? En is egoïstisch zijn dan wel verwerpelijk?
  Zijn we allemaal en van nature [lees: oorsprong] allemaal niet ‘gewoon’ egoïsten Katinka? Die natuur zegt altijd “Ik eerst”, al kent het niet de onderlinge strijdt van het tegen-zijn. De boom biedt z’n takken elke nacht als rustplaats aan. Vogels mogen er hun nesten bouwen, broeden, van de boom eten en zelf ondersch… poepen.
  Er is dat oordeel niet van ‘dat is mijn en van mij’… net zo min de natuur technieken kent om vogels te verplichten die ene booom uit te kiezen als rust- broedplaats, zal ze de vogels ook niet verjagen.
  Hoe prachtig is dan niet het ‘laten-zijn’ zonder zelfs de behoefte te hebben te willen of moeten oordelen en of vergelijkingen te treffen.
  Begint dat overigens niet met het ‘gelukkig willen zijn’? Immers… wat wil je er dan nog mee? Het anderen laten zien… als techniek om te kunnen stralen? Gelukkig-zijn op een eiland… waar je helemaal alleen woont… is niet leuk hè?
  Ik zou zeggen… kom eerst maar eens vrij van al je [aardse] onvervulde wensen. Dan zul je geen enkele techniek nodig hebben waarmee je mensen probeert naar de [je] hand te zetten. Zo komen mensen vrij. Werkelijk vrij, al dienen we ons ook ter dege te realiseren… dat er heel veel mensen zijn, die met die vrijheid helemaal niet overweg kunnen.

 3. Als de mens alleen bezig was te zorgen dat hij genoeg te eten had, dan was er geen probleem. Zoals je al zegt: het is natuurlijk om jezelf en je kinderen te willen onderhouden. En zelfs dat daar enige mate van ‘egoïsme’ bij komt kijken.

  Er IS echter wel een probleem en dat is, uiteindelijk, dat de mensheid veel meer wil dan alleen eten en een dak boven het hoofd. En die wil tot MEER lijdt tot de huidige economische problemen en de wijzigingen aan ons milieu (opwarming van de aarde) en uiteindelijk, de komende decennia, hongersnood. Dat alles als gevolg van egoïsme.

  Als je hongersnood, of het drastisch wijzigen van het klimaat, e.d. niet belangrijk vindt, dan zijn we het inderdaad heel erg oneens.

 4. Hallo ik zit diep in de put,

  Mijn vrouw zegt ineens dat ze geen gevoelens meer heeft voor me en verliefd is op een ander zonder ook enige tekens ooit te hebben gehad. Samen hebben we een dochter en het hele leventje ligt overhoop. Hoe kan dit nu?
  Momenteel heeft ze even rust en is ze nu niet bij me, sinds vandaag ben ik er achter gekomen dat het iets met zwarte kunst te maken heeft. Zou het aan de persoon kunnen liggen waar ze verliefd op is? En wat moet ik er tegen doen?

  Arie

  1. Ik zou niet zeggen dat dit iets met zwarte magie te maken heeft.

   Jullie hebben blijkbaar relatieproblemen. Laat je vrouw duidelijk merken dat je van haar houdt en tegelijkertijd dat je haar beslissing om weg te gaan respecteert. Zorg dat een eventuele scheiding zo goed mogelijk verloopt, met zo min mogelijk stress voor je dochtertje.

Reacties zijn gesloten.