dronken kalender – erudiet, associatief, politiek en persoonlijk

als wij in onze familie gelegenheidsliederen maken & dat doen we bij elke gelegenheid van formaat, dan is mijn broertje Sieger als een creatieve storm die elke keer weer ingeperkt moet worden.

Die zin is expres veel te lang, want zo schrijft mijn jongste broer de inleiding, kafttekst en voetnoten(!) in zijn debuutbundel ‘dronken kalender‘. Als ik zijn stijl in deze recensie helemaal over zou nemen, zouden de hoofdletters verdwijnen en ook de kantlijnen zouden schuiven. Maar ja, leesbaarheid staat bij mij nu eenmaal centraal.

moet mezelf bijeenrapen, over mij waait
een waaigeest, ik waai overal heen, sijpel door alle kieren.

Uit ‘Offer’, p. 36

Mijn broertje is associatief, ouderwets erudiet, politiek en chaotisch. Stel je een ontplofte bibliotheek voor – en dan een kunstenaar die uit die losse fragmenten zorgvuldig selecterend een collage maakt. Dat komt in de buurt van de stijl van deze bundel.

En toch is heeft deze poëziebundel een hele duidelijke structuur. Om zijn creatieve storm te temmen heeft Sieger Baljon het jaarwiel genomen – een thema dat in zijn optredens al langer centraal staat. dronken kalender volgt zon en maan. Ze incorporeert de Germaanse feesten uit het moderne paganisme, maar er zijn ook sjamanistische en soefi-invloeden.

De vormgeving van deze bundel is uitzonderlijk – het is als een ‘perpetual calendar’ (ja, dat is een genre), maar dan met als hoofdstukken de 9 (!) seizoenen die Sieger voor zijn kalender geschapen heeft.

Mijn broer is als kunstenaar breed getalenteerd en heeft dan ook tot op de komma aan de vormgeving bijgedragen. Hierboven zie je niet alleen hoe de kalender als bureau-kalender kan staan, maar ook hoe hij de eerste regels met de hand geschreven heeft. Dit doet hij bij een aantal gedichten. De vormgeving doet denken aan Lucebert, met invloeden vanuit de Moslim-kalligrafie en de sterrenkunde. 

Ik ben niet echt een poëzieliefhebber. En ik maak ook geen reclame voor alle creatieve uitingen van mij broers (het zijn er te veel). De reden dat deze bundel hier gerecenseerd wordt is in de eerste plaats dat de thematiek bij dit blog past. In de tweede plaats: het is mijn broertje.

Maar in de derde plaats: De bundel heeft een aanstekelijk ritme. Veel van de gedichten, vooral de meer persoonlijke, geven woorden aan aspecten van het menselijk bestaan die moeilijk benoemd kunnen worden. Sieger zoekt de contrasten op. Van politiek tot klassieke spirituele thema’s uit de Griekse, Romeinse, Europese en Moslim mythologie. Van wiskunde tot taalkunde. Van sensueel tot diepzinnig.

  • FOTO: JOANNE SALTET, OANNE.ORG (GEEN TRUKAGE).
    FOTO: JOANNE SALTET, OANNE.ORG

    dronken kalender

  • Sieger Baljon
  • Uitgever: Stichting Opwenteling
  • januari 2017
  • ISBN10: 906338162X
  • ISBN13: 9789063381622