Groeien in bewustzijn, in het dagelijks leven

1) Ga niet te snel: niet meer dan een aanpassing van je leven per keer

Ik kom veel tegen dat mensen, geïnspireerd door een boek of leraar, een grote intentie hebben hun leven aan te passen. Ze zijn een tijdje super enthousiast, en dan houdt het op. We weten allemaal hoe onwaarschijnlijk het is, bijvoorbeeld, dat mensen zich aan hun nieuw jaars voornemens houden. Het probleem is dat enthousiasme alleen niet meer kan zijn dan de impuls om te beginnen. Als je lange termijn veranderingen in je leven wil, zul je langzaam moeten beginnen, omdat die eerste enthousiaste spurt niet blijft. Richt je in plaats daarvan op het veranderen van gewoonten. Als je eenmaal een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd, kan het je beoefening dragen als het nieuwe er af is. De gewoonte stabiliseert de beoefening, zodat de inspiratie van binnenuit kan komen.

Het probleem met alleen maar je enthousiasme volgen is dat je vele dingen zult beginnen, om ze allemaal weer op te geven. Het resultaat is niet alleen dat je niets grondig doet, maar ook dat je zelfvertrouwen verliest. Het is beter een ding goed te doen dan tien dingen te beginnen en weer op te geven.

2) Spirituele vakanties en retraites

Om nieuwe inspiratie op te doen (daar is niets mis mee, natuurlijk) zijn retraites en spirituele ‘vakanties’ een goede methode. Ze kunnen je helpen te reflecteren op je dagelijks leven en aspecten daarvan onder ogen te zien die niet meer passen. Als je dat bewustzijn in je dagelijkse (niet vakantie) leven wil integreren, zul je merken dat je ook thuis aan die inzichten herinnerd moet worden. Dit kan in de vorm van een korte dagelijkse meditatie – eenvoudig op je adem letten terwijl het water voor de thee op staat, bijvoorbeeld, of elke zondag de tijd nemen om in een spiritueel boek te lezen.

3) Neem al je spirituele leesvoer en lezingen die je bij woont als beoefening

Er is niets mis met een goed intellectueel begrip van de spirituele traditie waar je je mee voedt. Maar, als je die traditie wil gebruiken om je leven te transformeren, zul je naar je eigen leven moeten kijken. Elke spirituele les kan worden gebruikt als spiegel voor je eigen leven, persoonlijkheid en relaties.

Als de pastoor het heeft over vergeving, bijvoorbeeld, denk dan niet aan die collega die moet leren jou te vergeven, maar aan de wrok waar je zelf mee rond loopt. En nee, dat betekent niet dat je je grenzen niet aan mag geven.

Als je een mooi citaat deelt via Facebook, Instagram of Pinterest, neem een moment om dat citaat werkelijk te laten bezinken. NU. Kijk weg van het scherm en haal even diep adem, terwijl je dat citaat op je eigen leven toepast.

Geschreven op verzoek van Gaiam TV