Een stout meisje of een sterke vrouw…

Labels voor vrouwen zijn moeizaam. In het Engels heb ik deze blogpost ‘How to be a bad girl – or a strong woman’ genoemd. In het Nederlands werkt dat niet, maar een stout meisje klinkt nog fouter dan ‘bad girl’. Ik hoop dat jullie geduld hebben met mijn zoektocht naar de juiste woorden.

Deze blogpost gaat over een psychologische ontdekkingsreis die ik vorige maand begon. Ik heb altijd de neiging gehad voor ‘foute mannen’ te vallen. Ik was al vroeg psychologisch wakker genoeg om me te realiseren dat dit vermoedelijk iets te maken had met een neiging om mijn eigen stoute kant te onderdrukken. Dat weerhield me er niet van een braaf meisje te zijn. Drugs, rock en roll, feesten – ik vond het allemaal maar saai (en nog steeds) en ja, als het om de definitie van ‘stout meisje’ gaat – een actief seksueel bestaan – dan voldoe ik nog steeds bepaald niet aan het stereotype. Dat is allemaal best.

Op een ochtend merkte ik echter dat ik wenste een ‘bad girl’ te zijn. Aangezien dat altijd nog gezonder is dan vallen voor een foute man, dacht ik – laat ik eens uitzoeken wat dat voor mij betekent.

1) Een ‘bad girl’ zet haar eigen noden voorop

Dit is niets nieuws, ik heb er eerder over geschreven. Pas als je het veiligheidsmasker over je eigen gezicht hebt gedaan, kun je je wijden aan het helpen van anderen als het vliegtuig neer stort.

2) Een stout meisje trekt zich niets aan van wat mensen van haar denken (of van wat ze denkt dat mensen van haar denken)

Deze is interessant, want ik heb dit niet eerder bewust op mijn lijstje gehad. En dat terwijl ik de controverse nooit vermeden heb. Ik denk dat het te maken heeft met een gevoel van ‘geen ruimte in te mogen nemen’. Mijn patroon is geweest dat ik niet op mijn mondje gevallen was en me tegelijkertijd zorgen maakte over wat anderen van me dachten. Ik ben benieuwd of dat gaat veranderen.

3) Een ‘bad girl’ is sterk en leeft gedreven door passie

Interessant genoeg was die passie het centrale thema van het lied dat mijn familie voor mijn 40ste verjaardag schreef. (En natuurlijk heeft dit stoute meisje er geen probleem mee om 40 te zijn en ze gaat zeker niet doen alsof ze jonger is.) Tot op zekere hoogte leef ik dit al langer, maar mijn ideaal is dat het zo geïntegreerd wordt dat het een bron van energie wordt, die vrij geuit kan worden voor het welzijn van anderen en mijzelf.

4) Een stout meisje maakt zich geen zorgen om de domme fouten die domme mensen maken

Als me dit lukt, zou het mijn leven een stuk makkelijker maken. Ik heb een neiging me zorgen te maken om dingen die ik niet kan veranderen en me niet aan gaan. Het is een ding om me zorgen te maken om sociale onrechtvaardigheid of het milieu: of Facebook en Twitter zal ik daar zeker mijn mening over blijven delen. Maar het heeft geen enkele zin om me druk te maken om elk klein dingetje dat anders zou kunnen.

5) Een stout meisje weet zich te vermaken

Ik ben steeds beter in staat me te ontspannen en te genieten van het moment, maar het blijft een uitdaging.

Uiteraard is het niet zo dat als ik naar deze dingen zou leven, dat me daadwerkelijk een stout meisje zou maken, slecht of fout. En het is hopelijk ook duidelijk dat ik mijn lijstje niet gebaseerd heb op de cliché stoute meid. Het heeft wel wat te maken met mij beeld van een ‘braaf meisje’.

Een braaf meisje laat ieder ander voor gaan

Het is interessant dat dit tegen elk van mijn vijf punten in gaat. (1) Een braaf meisje houdt zoveel rekening met anderen dat ze niet eens weet wat ze zelf zou willen. En jammer genoeg betekent dit dat haar eigen behoeften op allerlei verwrongen manieren tot uiting komen. En dat is precies waarom het een probleem is. (2) Een braaf meisje let zoveel op wat ze denkt dat anderen van haar verwachten dat ze nauwelijks weet wat ze zelf nu eigenlijk vindt. (3) Een braaf meisje zorgt vooral voor anderen en let (weer) niet op wat ze zelf nodig heeft. (4) Een braaf meisje is zo hard bezig alles op te lossen, dat ze zelfs de neiging heeft verantwoordelijkheid te nemen voor triviale problemen van anderen. (5) Een braaf meisje is zo hard bezig met iedereen rekening te houden dat ze geen idee heeft hoe ze het zelf leuk kan hebben.

Misschien is voor mij, op dit moment, de kern van een spiritueel leven het midden te vinden tussen mijn eigen leven leiden en met anderen rekening houden.

Uiteindelijk is het nogal belachelijk om tussen te moeten kiezen tussen braaf en stout meisje. Beide labels slaan helemaal nergens op, zeker niet als het gaat om een 40-jarige vrouw. Waar bovenstaande eigenlijk over gaat, is het ontdekken wat het betekent een sterke vrouw te zijn. Zeker als het haar lukt om daarnaast liefdevol, geduldig en empathisch te zijn, zonder contact met haar eigen kern te verliezen.