Mahatmas, Ascended Masters, Channeling… Echt? Goddelijk?

In het Engels heb ik recent een artikel van Pablo Sender geplaatst over de Mahatmas vs Ascended Masters. Dit haakt in op de vraag hoe het zit met channeling vs mediumschap. Een van de reacties op mijn blog, waar ik Pablo’s artikel aan kondigde was dat de entiteiten die gechanneld worden hoe dan ook meer weten dan een gewoon mens.

Tja.

Het gaat misschien wel helemaal niet om kennis, maar om wijsheid. De wetenschap heeft ons een rijkdom aan kennis te geven, met de bijbehorende twijfel. Wat de wetenschap niet kan geven is richting aan ons leven. De psychologie komt wel in de buurt, natuurlijk.

Jammer genoeg kunnen we ons ook niet op de wereld van geesten en goden verlaten voor goed advies. Psychologen weten dit al lang: psychose en schizofrenie worden allebei gekenmerkt door het horen van stemmen. Wat die stemmen zeggen is in die gevallen niet helpend, laat staan wijs en waar.

De volkskrant meldt:

Van der V. was zeer geïnteresseerd in occulte zaken. Hij hoorde stemmen van overleden mensen. In september vorig jaar kocht hij een Electronic Voice Phenomenom (EVP)-speler, waarmee hij geesten zou kunnen horen. Ook bezat hij een ouija-bord, dat is bedoeld om entiteiten op te roepen.

Van belang lijkt me ook dat zijn religieuze en spirituele interesse een negatieve wending nam nadat hij zijn baan verloor: hij verloor daarmee de kans op een normale plek in de maatschappij.

Voorbeelden van dit type geven de wereld van geesten en goden een slechte naam. Vanuit theosofisch perspectief zijn er ongeveer vijf mogelijke bronnen van inspiratie:

 1. Leugenachtige geesten
 2. Natuurgeesten die een bepaalde plek kennen. Dit is een hele brede categorie die gaat van de geest van een tuin of meer tot de aarstengel die over de hele aarde gaat. Het woord ‘gaan over’ is misschien wat onhandig, maar ik kan geen goed werkwoord vinden. Mijn gevoel zegt met dat het hier gaat om een soort personificatie van de collectieve geest van een geheel.
 3. Ons eigen Hogere Zelf: die is niet alwetend, maar bevat alle kennis en wijsheid die we in onze voorgaande levens verzameld hebben.
 4. Meesters en andere mensen die op helderziende wijze communiceren. Deze zijn mogelijk goed, slecht of ergens er tussenin, net als gewone mensen.
 5. Als laatste maar ook meest belangrijke factor: ieder van de bovenstaande vermengd met onze eigen verwachtingen en conditioneringen.

Kort en goed: channeling is geen garantie voor kwaliteit. In tegendeel, het lijkt me dat een auteur die zich verstopt achter een gechannelde entiteit de menselijke verantwoordelijkheid negeert om zelf een oordeel te vellen. Met andere woorden: als je geleid wordt door een channel, leidgids of zelfs God zeg je als het ware (zoals sommige Christenen inderdaad zeggen) ‘Ik ben niet sterk genoeg, help me’. Dit is een self-fulfilling prophecy. Jammer genoeg maakt psychologisch onderzoek duidelijk dat dit niet helpt, zelfs niet in gevallen van verslaving.

Lang geleden onderzocht ik wat de vroege theosofen over de Witte Broederschap schreven en het occulte spirituele pad. Mijn eerste online project, The Esoteric Studies Guide was het resultaat. Zie ook een gesprek dat we een paar jaar geleden online over De witte broederschap en de meesters van wijsheid hadden.

Het voornaamste motief van de Meesters was (is) het helpen van de mensheid als geheel. Daarbij letten ze vooral op motivatie: ben je egoïstisch, of is je primaire motivatie het helpen van de mensheid.

Daarbij is het tegenwoordig in Theosofische kringen verdacht om hardop te zeggen dat je een leerling van de meesters bent. Met neemt aan dat geen enkele boodschapper van de meesters zichzelf als zodanig aan zou kondigen. Zelfs als ze dat wel zouden doen zouden de meesters er eerst voor zorgen dat die boodschapper echt hun boodschap levert in plaats van een mengsel van onbewuste neigingen, geesten en dergelijke. Dit betekent dat wie aspireert een kanaal voor de meesters te worden er vanuit moet gaan dat hiervoor op zijn minst vooraf een gesprek in de stof nodig is en vermoedelijk ook een jarenlange spirituele training van de soort die Blavatsky had ondergaan.

Laten we wel wezen: ook spirituele meesters hebben tegenwoordig email. De methode van helderziendheid  om boeken te schrijven lijkt nogal inefficiënt in deze tijd.

Laat ik terug gaan naar Blavatsky:

Er is een weg, steil en doornig, met alle denkbare gevaren,
maar toch een weg, en hij leidt naar het Hart van het Universum.
Ik kan u zeggen, hoe gij Hen vinden kunt, die u de geheime doorgang zullen tonen,
die alleen naar binnen leidt en achter de nieuweling voor eeuwig sluit.

Er bestaat geen gevaar, dat onversaagde moed niet overwinnen kan.
Er bestaat geen beproeving, waar vlekkeloze reinheid niet doorheen kan komen.
Er is geen moeilijkheid, welke een krachtig denkvermogen niet te boven kan komen.

Voor wie overwinnend doorgaan is er een beloning voorbij woorden:
het vermogen de mensheid te zegenen en te redden.
Voor hen die te kort schieten, zijn er andere levens waarin men slagen kan.

De waarden die hier benadrukt worden zijn: moed, reinheid, intelligentie (krachtig denkvermogen) en uiteindelijk het vermogen de mensheid te zegenen en te redden.

Geen van die waarden kan worden bereikt door een ‘channel’ te worden, want dat is een weg waarop het onbewuste de leiding krijgt. Het resultaat lijkt me afhankelijkheid van impuls en groots klinkende woorden.

Begrijp me niet verkeerd: het is nuttig om te weten wat je onbewuste zegt en het kan zelfs helend zijn je er een tijdje in onder te dompelen, maar uiteindelijk moet het bewustzijn tot verlichting komen en dat kan niet door weg te lopen voor de verantwoordelijkheid het leven te leven.

Jullie hebben het misschien gemerkt: ik heb al een tijdje niet geschreven. Dat komt doordat ik zelf met de verleiding zat om een medium te worden. Ik kon niet over spiritualiteit schrijven voor die keus gemaakt was. Het boek Wisdom Man: Banjo Clarke, an Aboriginal Elder herinnerde me aan het belang van echt menselijke wijsheid. Die klinkt misschien niet zo perfect als wat gechanneld wordt, maar is veel praktischer en echter.

10 gedachten aan “Mahatmas, Ascended Masters, Channeling… Echt? Goddelijk?”

 1. wat gechanneled wordt geeft toch niets nieuws onder de zon, daar is het denk ik te perfect voor 🙂 Goed dat je met je voeten op de grond de dingen goed neer blijft zetten.

 2. Zoek het zelf maar uit zei een meester
  Wees je eigen weg zei een andere meester
  Luister niet naar mij zei weer een andere meester
  Wees je eigen meester zei weer een andere meester
  Leef je eigen leven zei weer een andere meester
  Wat begrijp je eigenlijk van mij zei een meester
  Houd je met jezelf bezig zei weer een meester
  Ik weet het ook niet zei weer een meester
  Als jij het niet weet waarom kom je dan bij mij zei een andere meester
  Wat moet je van me zei weer een andere meester
  Wees je eigen goede raad zei een meester
  Ik weet helemaal niets zei weer een meester
  Dit is de laatste keer dat ik nog iets laat horen zei de meester

  Kijk zulke meesters daar heb je misschien wat aan. De rest kan me gestolen worden.
  Kan iemand mij uitleggen waarom je je met chanelen of mediumschap zou bezighouden, want ik weet het waarachtig niet.

 3. Als persoon geloof ik niet zozeer in de werkzaamheid van het channelen en mediumschap. Ik ben daar iets te nuchter voor.

  De echte gevallen van mediumschap behelst mijnsinziens een wederzijdse reflectie met het eigen onderbewuste, eventueel aangevuld met de kunst om te kunnen ‘schouwen’ in iemands gedachtestroom. De meer zeldzame gevallen spreekt over direct contact met entiteiten uit de kama-loka gebieden. Schimmen, afkomstig van een ontbindend astraal residu. Die hebben geen wijsheid te melden.

  Het gros van het zogenaamde mediumschap is voornamelijk gebaseerd op non-verbaal contact tussen twee personen en de kunst om de juiste vragen te stellen en dito antwoorden te geven. De bekende mediums op de televisie maken veelvuldig gebruik van dit psychologische trucje.

  De meesters hebben een mythologische status. Toen ze zichzelf bekend maakte ontstond er een run op zelfbenoemde meesters en goeroe’s. Dat zegt eigenlijk al voldoende en waarom ze zichzelf nooit in het openbaar lieten zien. Of ze wel of niet bestaan is voor mijzelf niet zo belangrijk. De achterliggende boodschap van wijsheid vind ik veel belangrijker. Toen ik de ‘Mahatmabrieven’ las viel het mij op hoe menselijk ze werden neergezet.

 4. De Weg en de Waarheid zitten in jezelf.
  Heb je moed, reinheid en inzicht? Ken jezelf. Waar streef je naar? Wat wil je in diepste wezen? Wat is het waard om naar te streven? Kan dat gedefinieerd worden? Gaat het om iets dat verdwijnt na de dood? Wie zijn wij? Waar gaan we heen?
  Wie zichzelf kent, kent het Al, zegt Hermes.

 5. Katinka, wat een rommelig artikel en toch veel intressante punten,te veel voor leave a comment. Eerst even kort aan Frank: Je bent niet te nuchter voor mediumgedoe, je weet er gewoon geen bal van, als iemand nuchter moet zijn is het het medium zelf, en mensen DE TELEVISIE IS TOTAAL WAARDELOOS ALS INFORMATIEPUNT, denk je dat een politieagent zich herkend in een politieserie? Ook wil ik de ‘blitse’ term meester een tikkie ontnuchteren.
  Een meester noem je zo omdat hij hoger ontwikkeld is als jij….Dat kan je dus eigenlijk niet aan hem/haar zien logischerwijs. Waaraan dan wel? Je verlangen? Je vermoeden, afgaand op wat? Het zal de Meester worst zijn: hij is kennelijk meester over iets (een stukje) wat vanaf ‘beneden’ ingekaderd is tot deze beperking, de leraar frans heeft het frans ook niet uitgevonden maar is bereid het je te leren.Und.. Leugenachtige geesten, ik lach bij het zien van mijn schoonheid in deze spiegel, en die spiegel is het medium, maar so what? Het is voor een medium van groot belang dat ie zich vast houd aan zijn eigen ideeen,
  zich realiserende dat ook deze op verbetering wachten, maar men moet geen enkele waarde hechten aan welk gelul dan ook omdat het nou toevallig paranormaal plaats vind, het is net als overal, de een zoekt en wil de werkelijkheid, de ander ziet in welk onderwerp dan ook een aanleiding om zich ijdel te manifesteren, motivatie??!!. Slechte/leugenachtige geesten zijn in werkelijkheid gewoon idioten/stakkers met u angst/naiviteit als enig wapen. Tot slot juffrouw Hesselink las ik iets waarvan ik dacht dat meen je niet,
  je hebt er aan gedacht zelf medium te worden,lees ik het goed? Ik geloof je niet. Zou ik als medium by the way afgesloten zijn van hpb’s waarden omdat mijn ONBEWUSTE
  nu de leiding heeft? Bullshit 100%. Dan zou ik dus.. denk daar eens goed over na aub. Als ik toch een tip mag geven, aan iemand van wie ik meer kennis had verwacht maar ik zal er wel in tuinen, word geen medium, nergens voor nodig en het vergt achter de schermen een batterij aan helpers die vakkundig moeten zijn en worden, ‘samen’ met jou na jaren en jaren en jaren, zou jij daar op voorbereid zijn, ben jij ook klaar om de nadelen op te vangen? Laat zeker geen ander mens je zoiets leren.(ook niet gratis..) Voor zover mij zaken van belang en inzicht op de mediamieke wijze zijn meegedeeld, dit waren zeldzame gebeurtenissen in 30 jaar en niet 1 overleden leugenaartje kan dat imiteren. En nu…naar buiten!!! Misschien zit je wel teveel in je hoofd K. Shaloom

 6. Ik ben met je eens wat je zegt over de motivatie van channelen.
  Zoals je misschien nog herinnert, had ik je een tijd geleden iets gestuurd over “Ra material – a humble messenger of the law of one”. De groep LLresearch die dit contact had pas na 20 jaar pro-deo channelen, heeft ook een handboek geschreven. Hierin worden ook de gevaren/valkuilen uit de doeken gedaan. Misschien interessant referentiemateriaal ?

 7. Kale Kuifje hier en ik wou wat toevoegen/nuanceren ivm mijn laatste schrijven. Het gaat over leugenachtige geesten. Ze dwingen me nu alles terug te nemen of anders… Nee mensen ik blijf erbij dat je van hun niets te vrezen hebt.
  Soort zoekt soort komt wel in de buurt van problemen die je hier mee kan krijgen, er zijn genoeg geesten die spelletjes proberen te spelen, er zijn er veel meer die hun daarvan trachten af te houden. Leugenachtig, iemand mixt echt lijkende tekst met onzin of veel erger, met dingen die door de ontvanger als waarheid worden beordeeld omdat de bron het hiernamaals is. Wat zeggen de geesten waar ik wel wat aan heb? Dat je niet alles moet geloven bv. Dat je net zoals wereldse dingen alles moet meten en wegen. Simpel. Een medium moet niet passief zijn, integendeel vind ik. Hij/zij moet de directie vormen van zijn geestesleven,de chef,de baas noem het maar op. Ik accepteer geen onzin en daarom valt men mij daar nauwelijks mee lastig, ik zeg hen vervolgens dat ik medelijden heb met hun situatie en dat het voor hen mogelijk is er uit te komen en roep anderen op hen te helpen, met succes. (mijn enige nut?)Ze weten dan al dat ik me niets aantrek van hun cliche acteerwerk, ik ben niet bang dus dat word voor hen onbruikbaar. Er zijn er wel die jaren en jaren niet door willen en boos/gek in de aardse sfeer blijven maar hun energie is dalende en ze zijn duidelijk ‘herkenbaar’. Het heeft jaren geduurd voordat ik dit allemaal geleerd had, van niet-leugenachtige geesten!!! Meten is weten..Zo boven, zo beneden.

 8. Kathinka, je moet je niet zo hoog van de toren blazen over zaken waar je echt geen verstand van hebt. Uit je hele betoog blijkt dat mijn inziens. Een medium wordt je nooit. En al die nep cursussen waarvoor je lekker veel geld mag betalen die dat beweren is inderdaad gewoon onzin. Je wordt als medium of met een bepaalde gave geboren. Dat is meestal heel erg moeilijk voor een mens. tevens is het dan ook nog de vraag of je ze werkelijk gaat gebruiken in de praktijk voor anderen. Dat is altijd alleen mogelijk op basis van de vrije wil.Tegenwoordig is het in om te channelen maar dat is helemaal niet zo moeilijk. Iemand die channelt is nog geen medium.
  Toevoeging aan je lijstje; een medium is iemand die in zijn individuele kracht en verbonden met zijn ziel in staat is informatie en energie uit t e wisselen met andere frequenties en levensvormen. En zelfs met een Bron die in menselijke termen niet is voor te stellen. Wat voor informatie is dan eigelijk belangrijk? vragen velen zich af. Nu het gaat uiteraard niet over welke schoenen je gaat kopen of waar je nieuwe geliefde te vinden is. Dat zijn menselijke zaken waar je zelf moeite voor moet doen. Maar misschien vraagt niemand zich af waarom het op deze wereld zo,n zooitje is geworden ondanks al die geweldige ontwikkelingen en beschavingen waar genieen en wetenschappers over hallicuneren. Het bewustzijn van de mensheid is weer eens diep gedaald en misschien dat echte integere mediums zich alleen bezighouden met de essentie van het feit hoe we de mensheid op deze wereld en onze eigen werkelijkheid kunnen transformeren met BEHULP van hoger ontwikkelde intelligenties. Meester is alleen maar een naam die mensen hebben uitgevonden omdat ze alleen in hoger en lager nog kunnen denken. Meesters bestaan niet, wel eigenwijze rationele mensen die denken te weten hoe het zit zonder werkelijk dieper te kunnen schouwen. Gegroet en allen heel veel wijsheid en inspiratie toegewenst.

 9. Meesters die van duizenden kilometers afstand met u spreken, al dan niet via een trance, geesten, mediums, spiritisme, wat heeft dat voor nut? Of iemand helderziend is, wat voegt dat toe aan de wereld? Ik sluit niet uit dat mensen bijzondere gaven kunnen hebben, dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar ik houd me absoluut niet bezig met de hele poppenkast, die daar onder andere een hele bibliotheek aan boeken aan wijdt en er dientengevolge van alles en nog wat over beweert. Ik denk dat als er inderdaad (van nature) helderziende mensen bestaan, zij hiermee over het algemeen niet te koop lopen. Maar ik kan het ook mis hebben. Het Christendom (en ook andere religies) hebben altijd gewaarschuwd voor de zogeheten valse profeten. Uiteraard zijn ze daar verschrikkelijk in doorgeschoten, maar het basisidee is nog niet zo vreemd. Er zijn altijd mensen die speciale aandacht en gewin willen behalen uit zaken die immers niet te verifiëren zijn, die zogenaamd te maken zouden hebben met hogere werelden, alternatieve geestelijke dimensies, en ga zo maar door.

  Boeienkoning Houdini heeft aan het begin van de 20ste eeuw een groot aantal van deze bedriegers helpen ontmaskeren, iets wat bijna niemand weet. Nu we beschikken over de moderne wetenschap, zijn nog meer van dit soort charlatans door de mand gevallen. Momenteel worden mediums ten toon gesteld als curiositeiten op bijvoorbeeld de televisie, het is vermaak geworden. Niet geheel ongevaarlijk, lijkt me. Ik houd me verre van zaken als ouija borden, seances om geesten op te roepen en ander tijdverdrijf. Het kan voor zover ik weet uzelf schaden, omdat u uw eigen geest gaat bewegen als een soort ongeleid projectiel. Ik herhaal dat er meer is tussen hemel en aarde, ik sluit niets uit, maar wees op uw hoede voor al deze zogenaamde “specialiteiten”. De grote vraag is namelijk: wat trekt u zo aan in het willen fungeren als medium? Daar moet een drijfveer achter zitten, de wens om… “bijzonder” te willen zijn?

  Vriendelijke groet,

  Basho 🙂

  1. Het zou toch handig zijn als je mijn stuk las voor je reageerde. Het lijkt me dat ik duidelijk gezegd heb besloten te hebben helemaal niets te doen met wat er gechanneld werd. En daarna is het ook niet meer voorgekomen dat ik iets channelde. De conclusie moet dan toch zijn dat ik er niets mee te maken wil hebben en besloten heb die kant niet op te gaan.

   De voornaamste reden heeft niets met bedrog of iets dergelijks te maken, maar alles met het feit dat – wat de bron van mijn gechannelde boodschappen ook was – ik zelf de basis wil zijn van wat ik schrijf.

   Ik sluit hier weer het gesprek.

Reacties zijn gesloten.