Het kwaad is mensen behandelen als dingen, Oma Weatherfax, #discworld Terry Pratchett

Voor wie mijn tweets niet bij gehouden heeft: drie week geleden ontwikkelde ik acute Hernia. Dat hield me twee dagen in bed en met dank aan pijnstillers en spier ontspanners beschouw ik mezelf nu weer als genezen. Hoewel er nog genoeg pijn is om paracetamol te nemen. Ik zal wel wat veranderingen in mijn levensstijl moeten inbouwen, zoals nu eens ECHT serieus meer bewegen. Ik heb ook een ergonomische stoel besteld.

Maar goed, zoals jullie kunnen zien, ik kan weer schrijven. Niet dat dit mijn beste stuk ooit wordt.

Ik ben verliefd geworden op de fantasy serie ‘Discworld’ van Terry Pratchett. Goed leesvoer voor als je verder niets meer kunt. Het is een heerlijke serie en het Goede wint uiteraard altijd van Het Kwade. Interessant genoeg lopen er een heleboel uitstekende ‘people managers’ rond in Discworld. Mensen die mensen begrijpen en ze zover kunnen krijgen dat ze doen wat gedaan moet worden, terwijl ze blijven groeien en de leiding krijgen.

Een hoofd van een stad die een veroordeelde crimineel een tweede kans geeft: een nieuwe identiteit en een baan als hoofd van de post (Going Postal (Posterijen)). Heksen die andere heksen dingen leren door niet veel meer te doen dan een stap terug en zorgen dat de juiste persoon de leiding neemt.

Discworld is een plek, over het geheel genomen, waar mensen NOOIT als dingen worden behandeld.

Zijn jullie het eens met Oma Weatherfax in ‘Pluk de stront (Carpe Jugulum)‘? Kun je ‘het kwaad’  in het dagelijks leven samen vatten als het behandelen van mensen alsof ze dingen zijn? Je komt er, denk ik, hoe dan ook een heel eind mee.

10 gedachten aan “Het kwaad is mensen behandelen als dingen, Oma Weatherfax, #discworld Terry Pratchett”

 1. zelf ook al meerdere keren onder vonden dat geen enkel kwaad zo sterk kan zijn dat het goede niet overwinnen kan dit is nu eenmaal de wet van het bestaan wij worden allemaal met het goede in ons geboren het kwaad is iets wat wij zelf maken door de wereld te moeten zien zoals men hem hebben gevormt nu al eeuwen aan een stuk door en daar onze ogen nog altijd zien en wij ons niet bewust zijn van ons innerlijk oog blijven wij dat dus maar normaal vinden.
  Hoop dat jij snel weer volledig genezen zult zijn

 2. In de ‘echte’ wereld zien we dat het kwaad zich niet zo gemakkelijk eenduidig laat analyseren, laat staan behandelen. Daarom geloof ik ook niet in hét kwaad wat buiten de mens om bestaat en deze verleidt. We creëren onze eigen hemelen en hellen, zonder dat we persé de achterliggende oorzaken hiervan begrijpen.

 3. Ik dacht al “pluk de stront”?? ach een n teveel, kan gebeuren.. of was dat doelbewust?

  Je merkt vaak dat wanneer mensen elkaar beter leren kennen, ze vaak ook genuanceerder over elkaar worden. Dus ja, daar zit wel wat in wat oma vindt.

  veel sterkte met je herstel en de uitvoering van je nieuwe voornemens!

  1. Katinka verdient weer een spirituele onderschijding met deze hoogwaardige spirituele romankritiek whah…..

 4. ‘pluk de stront’ – tja, in het Engels is de titel veel beleefder, want in het Latijn. Ik denk dat de vertaler dacht dat het Nederlandse publiek het wel aan kon. Mij persoonlijk gaat het ook te ver. Ik zou het Latijn hebben laten staan.

  Rafie: geen hoogstaande romankritiek, alleen maar het eerste dat ik op papier krijg na mijn problemen.

 5. Wat vervelend van je hernia, dat is inderdaad een teken dat je lichaam heel hard om rust roept. (ik heb momenteel hetzelfde maar dan met terugkerende migraine)

  Goed voor jezelf kunnen zorgen en een stapje terug nemen is soms een stuk moeilijker dan het lijkt! Sterkte!

  Humor en relativering (met name van jezelf) helpen gelukkig ook een heel eind, en hoewel lezen voor mij nu niet de beste therapie is, ben ik al jarenlang Pratchett fan, hij heeft de gave om het allerdaagse in fantasy te gieten en er tegelijkertijd nog mooie moralen en filosofieën door heen te gieten, terwijl je het door het lachen heen bijna niet eens merkt.

  Doe rustig aan, en euh rap een beetje (quote van Finkers)

  Nogmaals beterschap!

Reacties zijn gesloten.