Au, veel te lange titel.
Hoe dan ook in reactie op mijn stukje over religie versus spiritualiteit (op mijn Engelse weblog) hoorde ik vooral dat men religie ervaart als te veel ‘doe dit, doe dit niet’. Te dwingend dus – en de dreiging van de Hel is gewoon niet geloofwaardig meer. Zoals ik daar al aangaf is dit een verwijt aan heel specifieke vormen van religie: voornamelijk conservatief protestantse varianten van het Christendom.
Maar toch, wat zijn dan de idealen van alternatieve spiritualiteit? Want die zijn er ook. Ik bedoel nu even niet de vele lijsten met deugden in het Boeddhisme en Hindoeïsme. Hoe interessant deze ook zijn – ze zijn te specifiek om algemeen geldig te zijn. Waar ik het de komende twee weken over wil hebben zijn deugden die volgens mij impliciet horen bij de hele beweging van alternatieve spiritualiteit.
Hier volgen zeven deugden – en de komende twee week zal ik elk uitwerken in een stukje op dit weblog:
- vrijheid en tolerantie
- zelf nadenken / niet dogmatisch
- dankbaarheid
- je eigen pad vinden, niet vergelijken
- vrijgevigheid
- inspiratie en intuïtie
- milieubewustzijn
Ik hoor het graag als jullie andere deugden of waarden centraal zien staan. Kenmerk van bovenstaande waarden of normen is dat ze in de tegenstelling religie-spiritualiteit meer bij dat laatste horen (waarmee ik niet wil suggereren dat alleen ‘spirituele’ mensen hier iets mee hebben.)
[Ik begon dit stukje met het idee dat het over ‘deugden’ ging – maar realiseerde me al schrijvende dat het woord deugden te normerend is. Zaken als vrijheid en inspiratie zijn eerder waarden. Vrijgevigheid is wel weer een deugd, maar ‘milieubewustzijn’ is eerder een norm. Woorden… ]
4 gedachten aan “Spirituele deugden / waarden / normen: perspectief op alternatieve spiritualiteit”
Reacties zijn gesloten.