Morele lessen uit de economische crisis & politieke bedenkingen

Toen ik deze video op youtube zag, wist ik dat ik er iets over moest schrijven – want ik wou hem jullie niet onthouden. William K. Black heeft het wat mij betreft helemaal door, als het om de economische krisis gaat. Ik weet niet hoeveel mensen in Nederland nog denken dat het aan ons voorbij gaat gaan, maar in Amerika zijn bijvoorbeeld de werkloosheidscijfers al schrikbarend. En een economie als de onze, gebaseerd op handel, kan niet anders dan daar een tik van mee krijgen.

De video gaat over de economische crisis, wat de oorzaken zijn, wat er aan gedaan had moeten worden (volgens de Amerikaanse wet!), wat er gedaan is, en zo voorts. Hoe interessant dit allemaal ook is – ik volg het economische nieuws vrij grondig – ik zou het aan dit weblog voorbij hebben laten gaan als hij op het end niet over ethiek en moraal was begonnen. De vorige amerikaanse bankencrisis, the savings and lones debacle, viel mee om twee redenen:

  1. De overheid greep goed in (dankzij de FBI)
  2. Slechts 10% van de bankdirecteuren maakte gebruik van de mogelijkheden die er waren om fraude te plegen.

Deze keer, zoals we allemaal weten, heeft de meerderheid van de banken zich met de slechte leningen ingelaten. In Nederland doen ze alsof ze dat niet wisten, maar het is de vraag of dat geloofwaardig is. Hoe dan ook, de banken zijn opgekocht en schone bankiers zijn aan het hoofd van ING en Fortis komen te staan. Zo hoort het ook.

In de VS echter is er alleen geld in gestoken, zonder dat de verantwoordelijke banken ter verantwoording zijn geroepen. Dat betekent dat we er op moeten rekenen dat de zaak in de VS nog niet netjes opgeschoond wordt. Daarmee neemt de VS een economisch risico dat invloed zal hebben op de wereldeconomie.

William K. Black hamert hier op zijn Amerikaans op. Hij benadrukt dat de ideologie van Wallstreet de hele Amerikaanse maatschappij en overheid doordrongen heeft. De aloude liberale filosofie zegt: geef mensen vrijheid, maar bestraf hen die daar misbruik van maken. Dit is de afgelopen tijd in de VS verworden tot: vrijheid, zonder controle. Het gevolg daarvan is dat de slechterikken rijk worden. Dat is niet de bedoeling, want als de eerlijke zakenlui beconcureerd worden door mensen die frauderen, dan winnen de laatste altijd. En dan krijg je wild west situaties.

Dit is overigens ook de reden dat pyramide spelen zo fout zijn. En daar vallen zaken als MLM, Amway en tupperware ook onder. Die zijn namelijk ook vooral gebaseerd op het doorverkopen van producten – waarbij het vooral om de winst door het voorverkopen gaat. De huidige economische crisis lijkt nogal op het ineen storten van een pyramide spel. En de reden dat het nu in elkaar gestort is, is dat het niet eerder door de overheid is aangepakt. Ook de Nederlandse overheid heeft daaraan mee gedaan. Pyramide spelen zijn inherent instabiel en storten altijd een keer ineen. Maar hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe minder mensen er de dupe van worden.

Ok, terug naar ethiek en moraal. Het lijkt er op dat president Obama consequent zaken wil veranderen zonder de slechterikken te bestraffen. Hij bestraft de bankdirecteuren niet en ontslaat ook de mensen die martelpraktijken (die niet eens werken) stimuleerden om bekentenissen bij gevangenen te forceren.

Dus wat vinden jullie: moeten de slechterikken gestraft worden, of moet zelfs de overheid de andere wang toekeren en vooruit kijken?

2 gedachten aan “Morele lessen uit de economische crisis & politieke bedenkingen”

  1. Paniek – tja, als je dit vergelijkt met de jaren 30 crisis dan lijkt er nog niets aan de hand, maar ik denk wel dat het er genoeg op lijkt om me serieus zorgen te maken ja. Natuurlijk biedt een crisis kansen, maar voor de meerderheid van de mensen is het vooral een grote ramp. Niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te worden – en dan ook nog een succesvol ondernemer. Marketing kan niets veranderen aan het probleem dat er minder geld in de markt zit.

  2. Ik ben het wel eens met het artikel. Al bespeur ik wel een soort paniek. Een economische crisis, biedt ook zeer veel kansen. Een slimmer ondernemer kan prima geld verdienen. Ik zie regelmatig leuke nieuwe initiatieven voorbij komen, ook manieren om bijvoorbeeld geld winnen een nieuwe impuls te geven.
    Iemand die zijn baan verliest, dat vind ik erg naar voor die persoon, maar ook de grote multinationals zijn ooit klein begonnen en met een slim marketing beleid kun je zelfs de ergste crisis overleven.

Reacties zijn gesloten.