Mindfulness te Leiden, Diëten? oorsprong Yoga en Punk Islam

Het is alweer een tijdje geleden dat ik van me heb laten horen.

Om te beginnen: 28 september begint er weer een Mindfulness training in Leiden. Bedoeld voor iedereen die beter met stress om wil leren gaan.

Ik heb de afgelopen maanden geblogd over:

anti-dieetdag. Het is tegen-intuïtief maar waar: diëten helpt niet om BLIJVEND af te vallen. Dit verklaart het jojo-effect waar mensen in terecht komen die op dieet gaan.

Hatha Yoga – Hindoe of Boeddhistische achtergrond? Sinds ik dat schreef ben ik er achter gekomen dat yoga zoals we dat in het westen beoefenen – ook wel yoga-gymnastiek – nog minder aan de Indiase Yoga traditie dankt dan ik al dacht. Er blijkt een duidelijke historische lijn te lopen met twee jaren-dertig gymnastiek bewegingen: body building (!) en de spirituele gymnastiek oefeningen die dames in die tijd deden. Bron.

De Islam is weer eens de zondebok. OK, in Syrië gaat het niet goed en in Frankrijk zijn aanslagen, maar ik blijf herhalen dat dit niet aan ‘De Islam’ als geheel toegeschreven kan worden. OK, er zijn foute moslims, maar er zijn ook foute atheïsten, agnosten, christenen, joden, boeddhisten en hindoes.

De roman Taqwacore illustreert dit. In deze roman – dus fictie – wordt een Punk-Islam scene geschetst. Het is een coming of age roman over een Moslim jongen. Curieus genoeg is, na aanleiding van de roman, een Moslim Punk scene ontstaan! Inclusief vrouwelijke imams.

Religie: het wordt nooit saai!