» Home » Boeddhisme » Onze ervaren werkelijkheid – Boeddhisme en ‘The Secret’

Onze ervaren werkelijkheid – Boeddhisme en ‘The Secret’

by Katinka Hesselink on May 4, 2012

You are currently browsing comments. If you would like to return to the full story, you can read the full entry here: “Onze ervaren werkelijkheid – Boeddhisme en ‘The Secret’”.

{ 3 comments }

rafie May 4, 2012 at 1:15 pm

Een warrig persoonlijk verhaal zonder conclusie, iedere intensie hoe goed bedoeld ook, heeft een zwarte kant. je kan er vanuit gaan dat het dubbeltje altijd jouw kant op valt en dat jij iedereen de hemel in helpt en als beloning daarvoor aan de rechterhand van christus mag zitten. gefeliciteerd met je dharma, maar ik zie er het nut niet meer van in. kom je me straks uit de hel halen als ik dood ben? ik dacht het niet…….. hoe je ook probeert je spiritualiteit in woorden te vatten, het blijft een functie van je ego, het roept altijd meer vragen op dan antwoorden, gevangen tussen goed en kwaad. het leven is niet enkel verstand om het lot mee te beschikken, je wordt hoe dan ook meegedreven met de tijd, daar heb je geen vat op, het ervaren en het gebruik van woorden vallen nooit helemaal samen. Je bent sterk blijven steken in de dode theorie. Ik denk dat het je tot wanhoop zal brengen. Er is geen oplossing voor karma, er is geen leven of dood, er is geen eindconclusie voor de mensheid, dat is nu juist waardoor we met zijn allen kunnen doorgaan met het bouwen aan babylon, wie zijn tao niet doorstapt die raakt achterop, Ik vind het wel goed van je dat je lezingen geeft, maar ik heb niet het gevoel dat ik er wat van kan leren. Je moet in mijn ogen echt ophouden met dingen op jezelf toe te passen als je anderen iets wil leren. Het maakt je ook nog eens kwetsbaar om die spiritualiteit jezelf zo toe te eigenen en daarna alles aan anderen (zelfs vreemden) te vertellen. Ik weet niet of die mentale manier van omgaan met mensen iemand helpt maar in ieder geval mis ik door die verstandelijke benadering de magie in het verhaal. Neem nou mijn oude wiskunde boek, nadat ik mijn diploma heb gehaald heb ik direct in de vuilnisbak gegooid, er stond in feite niks in wat mijn leven spannender of aangenamer maakte.

Frenkie Oosterveen May 13, 2012 at 12:13 pm

beste Katinka en Rafie,
ik wil wel graag reageren op jullie beiden.
Katinka,
je bent me even kwijt. Veel teksten in het verleden waren inspirerend of nuttig of prikkelend of ik kon er wat mee, dat werk. Maar de laatste verhalen doen me erg denken aan een stel katholieke theologen die in de middeleeuwen discussieerden over hoeveel engelen op het puntje van een naald konden. Dus inderdaad ben ik het met Rafie eens, dat het alles wel wat theoretisch en mentaal is en niet zo bijster interessant voor wie niet zo bezig is met zo’n specialistische Boeddhistische richting. Maar goed, het zij zo, wie weet wat voor knallende praktijkervaringen jij binnenkort gaat krijgen waar wij van mogen meeproeven? Want het is net als met het leren van een nieuwe taal. In het begin ben je aan het stuntelen en ineens rollen de zinnen uit jouw mond. ik wacht gewoon af.
Rafie, nou je hebt je punt wel gemaakt, maar ik vond jouw reactie nogal bozig. Dus ik heb hem wel drie keer moeten lezen voordat ik het zinnige eruit kon halen. Nou ook best hoor, een mens mag van mij aggressief zijn. Het kan er maar uit zijn, maar ook dat kan me niet erg inspireren. Verder even goed vrienden, hoor.
Toch wil ik graag nog één punt eruit halen. Als Katinka dingen op zichzelf toepast, wordt het m.i. pas interessant, omdat het dan praktisch en menselijk en herkenbaar wordt ipv theoretich. dus die begreep ik niet helemaal.
Groetjes,
Frenkie Oosterveen

Katinka Hesselink - Overpeinzende.nl May 16, 2012 at 10:13 am

Tja – dit stukje heeft me meer bedankjes opgeleverd dan ik gewend ben. Aan de andere kant hebben ook een aantal mensen zich uit mijn nieuwsbrief uitgeschreven en krijg ik ook van Frenkie en Rafie negatieve feedback. Blijkbaar is er iets met dit stuk dat mensen triggert.

Hoe dan ook: ik schrijf gewoon wat ik wil delen en wie het niet bevalt kan ophouden mee te lezen.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: