≡ Menu

Voor wie mijn tweets niet bij gehouden heeft: drie week geleden ontwikkelde ik acute Hernia. Dat hield me twee dagen in bed en met dank aan pijnstillers en spier ontspanners beschouw ik mezelf nu weer als genezen. Hoewel er nog genoeg pijn is om paracetamol te nemen. Ik zal wel wat veranderingen in mijn levensstijl moeten inbouwen, zoals nu eens ECHT serieus meer bewegen. Ik heb ook een ergonomische stoel besteld.

Maar goed, zoals jullie kunnen zien, ik kan weer schrijven. Niet dat dit mijn beste stuk ooit wordt.

Ik ben verliefd geworden op de fantasy serie ‘Discworld’ van Terry Pratchett. Goed leesvoer voor als je verder niets meer kunt. Het is een heerlijke serie en het Goede wint uiteraard altijd van Het Kwade. Interessant genoeg lopen er een heleboel uitstekende ‘people managers’ rond in Discworld. Mensen die mensen begrijpen en ze zover kunnen krijgen dat ze doen wat gedaan moet worden, terwijl ze blijven groeien en de leiding krijgen.

Een hoofd van een stad die een veroordeelde crimineel een tweede kans geeft: een nieuwe identiteit en een baan als hoofd van de post (Going Postal (Posterijen)). Heksen die andere heksen dingen leren door niet veel meer te doen dan een stap terug en zorgen dat de juiste persoon de leiding neemt.

Discworld is een plek, over het geheel genomen, waar mensen NOOIT als dingen worden behandeld.

Zijn jullie het eens met Oma Weatherfax in ‘Pluk de stront (Carpe Jugulum)‘? Kun je ‘het kwaad’  in het dagelijks leven samen vatten als het behandelen van mensen alsof ze dingen zijn? Je komt er, denk ik, hoe dan ook een heel eind mee.