≡ Menu

Een van de meest voorkomende vormen van spirituele en psychologische raad is: ‘dat waar je je aan ergert in anderen is een spiegel voor waar je in jezelf naar moet kijken’. Ik dacht, laat ik daar eens wat dieper op in gaan, vandaag.

Zoals bij de meeste cliche’s, denk ik dat ook hier wel wat in zit: dat wat ons in anderen ergert, zegt iets over onszelf. Ik denk alleen dat het te simpel is om te denken dat het altijd iets is dat we zelf ook hebben dat ons ergert. Als ik me erger aan iemand die op het laatste moment afspraken af zegt, betekent dat niet automatisch dat ik dat zelf ook vaak doe. Het betekent eerder, in mijn geval, dat ik van structuur en duidelijkheid hou. En over die ander kan het ook van alles zeggen. Die persoon kan bijvoorbeeld erg aan haar vrijheid gehecht zijn, of een aversie tegen verantwoordelijkheid hebben, of gewoon slecht kunnen plannen.

Met steeds minder vast liggende sociale normen, is het steeds minder vanzelfsprekend dat mensen zich gedragen naar wat wij ‘normaal’ vinden. De sociale kringen waarin we ons begeven en de praktische omstandigheden in ons leven maken vaak meer uit dan sociale druk.

In mijn voorbeeld over plannen bijvoorbeeld maakt het nogal uit of je een volle agenda hebt, of erg flexibel kunt zijn. Dat zijn praktische beperkingen. Waar het om gaat is hoe je emotioneel met zulke beperkingen om gaat. Erger je je, of laat je het makkelijk los? Die emotionele factor is het punt.

Verschillen in stijl kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan. De makkelijkste oplossing is, natuurlijk, om mensen dan maar los te laten. De vraag is natuurlijk of dat een te grote prijs is om te betalen. In veel gevallen is het verstandiger om gewoon te leren leven met de kleine ergernissen van het dagelijks bestaan. Als het voor jou een belangrijk punt is, is heldere communicatie van belang. Dan kun je met die ander uit zoeken hoe jullie er in staan. Misschien kan die ander zich aanpassen, afspraken wel van te voren vastleggen bijvoorbeeld.

Uiteindelijk is het belangrijk om ‘niet op alle slakken zout te leggen’ en alleen een punt van dingen te maken die je echt essentieel vindt. Misschien is het een vorm van wijsheid om niet te veel dingen essentieel te vinden… Of is dat de simpel?